Hétvégi arcok a hétköznapokban

2016. január 23. 18:14 - Szombati Prog(ram)

Are you ready for some football?

Sziasztok!

Ha már Kieron írt az egyik nagy szenvedéjéről, a fotózásról, akkor én is írok nektek a kedvenc sportomról. Ez pedig nem más, mint az Amerikai football. Amerikában a vezető sportág, kb olyan, mint itthon a foci. Nincs olyan ember kint, aki ne tudná helyesen eldobni ezt a tojáslabdát, vagy ne lenne tisztába a csapatokkal. Szerencsére, itthon is egyre népszerűbb ez a sport, így veletek is szeretném megismertetni. 
Az amerikai footballt sokan összekeverik a rögbyvel, holott közel nem ugyan az a kettő. A rögby inkább a focihoz hasonlít, csak előbbiben kézben is lehet vinni a labdát, meg rúgni is lehet, és van kontakt. Az amerikai football ettől teljesen más. Valamint szeretnék letisztázni egy félreértést: még pedig a híres, a rögby sokkal keményebb, mint az amerikai football, mert ott nincs rajtuk védőfelszerelés. Egy ideig én pont az ellenkezőjét állítottam, de aztán megvilágosodtam én is. Nem lehet összehasonlítani. A rögbyben a labda megszerzése a cél a footballban a labdás játékos megállítása. A Sport Science műsorban összehasonlították a kettő ütközést: Az amerikai fociban nagyobbat ütköznek, a rögbyben többször, kisebb erővel.
Még mielőtt kérdeznétek: Nem tudom, mért hívják football-nak, amikor többségében kézben viszik a labdát. 
De nézzük, hogy tulajdonképpen mi is ez a football:  

A pálya: 

 Az Amerikai football pálya 120 yard (~110 méter) hosszú és 53.33 yard (~49 méter) széles. A pálya két végén lévő, a képen sötétzölddel jelzett részt nevezzük End Zone-nak. A játék célja az ellenfél End Zone-jába juttatni a labdát, ez 6 pontot ér, ez a Touchdown.

A csapat:

Egy football csapat 3 részből áll: Támadók, Védők, és Speciális egység. Maga a football lényege a területszerzés. A támadó egységnek 4 próbálkozásból kell 10 yardot megtenni, ha ez sikerül, akkor újra van 4 próbálkozásuk a 10 yard megtételéhez. Ezt folytatják egész addig, amíg az ellenfél védőegysége meg nem állítja őket, vagy a támadóegység touchdown-t, nem ér el.

Maga a játék:

Az egyszerűség kedvéért legyen most A és B csapat. A játék pénzfeldobással kezdődik. Az A csapat nyerte a pénzfeldobást, ők kezdik a támadást. Kezdődik a játék! A B csapat speciális egysége, elrúgja a labdát, ez a kezdőrúgás. Az A csapat speciális egysége pedig elkapja, és ameddig előre tudnak jutni vele, onnan fognak támadni. Ezután mindkét csapat speciális egysége levonul és fel jön az A csapat támadóegysége, valamint a B csapat védő egysége. Ekkor kezdődik - mint fentebb említettem - 4 próbálkozásból 10 yardot megtenni. Tegyük fel, 3 próbálkozásra nem sikerül előrejutnia az A csapatnak. Ekkor 4. próbálkozásra 3 féle választása lehet az A csapatnak:
- Elrúgja a labdát. Ezt szintén a speciális egység végzi. Ekkor a sikertelenül járt támadó csapat, esetünkben az A csapat speciális egysége elrúgja a labdát, a B csapat speciális egysége elkapja, és szintén, ameddig előre tud jutni vele, onnan fog a B csapat támadni.
- Field Goal-t rúg. Ezt akkor tehetik meg, ha vannak olyan közel az ellenfél End Zone-jának végén lévő kapuhoz (általában ez 30-40 yard + az End Zone 10 yardja) hogy a rúgónak legyen esélye berúgni, akkor az A csapat speciális egysége megpróbálhatja az Y alakú kapu két rúdja közé berúgni a labdát. Ha ez sikerül, akkor az 3 pontot ér, ha nem, akkor automatikusan a B csapat támadhat, onnan, ahonnan az A csapatnak nem sikerült a rúgás, értelem szerűen az ellenfél End Zone-ja felé. 
- Megpróbálhatják 4. alkalommal is megtenni a hiányzó yardokat.Ha negyedjére sem sikerül, annak eredményeképp a B csapat támadhat onnan, ahol az A csapat 4. próbálkozása elbukott. Ez a verzió kockázatos lehet, ha az A csapat túl közel van a saját End-Zone-jához (ahova a B csapatnak el kell jutnia), mivel utóbbi nagyon kedvező helyzetből támadhat.

Hogy tehetik meg ezt a 10 yardot?

A támadó egység kulcsembere az irányító. Ő mondja be a stratégiát, és (többek közt) ő dönti el azt, ahogy megteszik ezt a 10 yardot. 
- Futva: Az irányító a futójátékosnak adja a labdát, aki kézben próbál előrehaladni vele.
- Passzolva: Az irányító ekkor előredobja a labdát a saját embereinek. Ha az adott játékos elkapja, akkor a támadó egység annyit halad előre, ahol a játékos elkapta a labdát. Persze ha tud vele még futni az elkapás után, akkor annyival előrébb juttatja a csapatát. 
Labdavesztés:
Tegyük fel, hogy a futójátékos kezéből kiesik a labda, vagy az A elkapó játékos helyett, a B csapat egyik védője szerzi meg a labdát. Ilyenkor mi van? - kérdezhetitek
A labdát birtokló játékos akkor van lent, amikor vagy a térde, vagy a könyöke a földhöz ér. Ha ezután ejti el a labdát, akkor nem történik semmi. Ellenben ha az előtt ejti el, mielőtt lent lett volna, akkor úgynevezett szabad labda van. Ilyenkor a B csapat védői is megszerezhetik, és ha ez sikerül, akkor a B csapathoz kerül a támadás joga. A másik esetben is, ahol az A irányító labdáját, a B csapat védője szerzi meg, akkor is automatikusan a B csapat támadhat. Ameddig a védő előreviszi a labdát, onnan támadhat majd a támadó egységük.
Mi történik miután lent van a játékos? Egyáltalán mért fontos ez?
Egy Amerikai Football mérkőzés 4 negyedből áll, és egy negyed 15 perc. Ám ez csak a játék idő. 
A játék idő akkor telik, amikor a labda feladással (vagy elrúgással) elindítják a játékot. Az óra akkor áll meg, ha a labda passzolásból, elkapás nélkül földet ér, vagy a labdás játékos kilép a pályáról. Ha lent van a játékos, még a pályán belül, akkor a játék idő megállás nélkül pereg tovább. Ha az aktuális próbálkozás véget ért (elkapás nélkül földet ért a labda, lent van a labdás játékos, vagy kilépett) akkor a csapat egységek, egymástól távol, összegyűlnek, és megbeszélik a stratégiát, majd mindenki feláll a helyére. A következő próbálkozás akkor indul el, amikor feladják az irányítónak a labdát. Az előző próbálkozás véget érésétől 45 másodpercük van elindítani az új próbálkozást, különben időt kell kérniük (amiből mindkét csapatnak 3 van félidőnként), vagy szabálytalanságot követnek el. 

Tudom, ez így elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, de 1-2 mérkőzés megnézése után már sokkal tisztább a kép. Mondjuk pont rosszul időzítettem ezt az írást, lévén épp vége az amerikai football szezonnak, de nem hiszem, hogy ne tudnátok megtalálni egy-két teljes mérkőzést.
És természetesen a legjobb csapat a Green Bay Packers :D :P

Remélem sikerült megkedveltetnem veletek is ezt a sportágat, mert egy nagyon kemény, és ugyanakkor nagyon taktikus csapat játékról van szó. Itt a győzelemhez tényleg csapatjáték kell. 

Én TokenD voltam, legyetek jók, rosszak és kartel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szombatiprog.blog.hu/api/trackback/id/tr898301096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Hétvégi arcok a hétköznapokban
süti beállítások módosítása